Er de frivillige en uddøende race – og hvad gør motorsporten uden frivillige?

De frivillige medlemmers indsats i forenings- og klubarbejdet, som vi kender det i Danmark (og den vestlige verden), er fuldstændig uundværlig. Desværre er de gennem årene blevet sværere og sværere at rekruttere.

Covid-19 satte i mere end to år en del af klub- og foreningsarbejdet på ”stand by”. Efter genåbningen har alle set frem til at få gang i aktiviteterne igen. Desværre er manglen på frivillige nu endnu mere udtalt end det var situationen før corona.

Festivaler, sportsarrangementer, sociale indsatser, og andre aktiviteter, der baserer indsatsen på frivillige, har vanskeligere end nogensinde ved at skaffe det fornødne antal frivillige. Nogle steder klarer man sig ved at de tilbageværende må løbe stærkere, eller man undlader visse servicefunktioner – det er næppe holdbare løsninger.

Under nedlukningen har mange sikkert fundet andre sysler til fritiden, og måske har de også mere eller mindre glemt, hvad der var brændstoffet til den ofte meget store indsats.

Motorsport har altid krævet mange frivillige ift. deltagerantallet, bl.a. fordi en del af indsatsen vedrører sikkerhed for udøverne. Her er det sjældent muligt at løse opgaven ved at nogle løber lidt hurtigere. På en almindelig træningsdag på Roskilde Racing Center går det lige med en enkelt baneleder til at styre løjerne, men til løbsarrangementer – om det er rally-, karting- eller banesport – kræves mange flere frivillige.

”Hvad gør motorsporten uden frivillige?” er en del af overskriften i indlægget. Det vil jeg ikke komme nærmere ind på her – Udover at det helt sikkert fører til, at det bliver meget, meget, dyrere at dyrke sporten som aktiv. Det er i hvert fald ikke attraktivt, og vil givetvis føre til at flere finder ud af at dyrke motorsport på alternativ vis – uden respekt for det omgivende samfund.

Den gamle løsning er derfor i første omgang den mest attraktive løsning. Vi bør derfor i fællesskab prøve at motivere hinanden, så flere medlemmer tilbyder klubberne sin indsats – i egen og klubbernes interesse.

Brændstoffet til det frivillige arbejde er først og fremmest tilfredsstillelsen ved at se indsatsen skabe glæde blandt børn og voksne, der udøver sporten. Somme tider kan glæden herved, føles større end selv at dyrke sporten – også selvom udøverne nogle gange kan være lidt af en mundfuld. Dernæst kommer man som official rigtig tæt på motorsporten; man får ganske enkelt ikke en bedre tilskuerposition, og en gang imellem inviteres man med til helt store oplevelser, som da DASU i 2021 sendte en større delegation af officials til Grønland for at hjælpe med afviklingen af Extreme E i tæt kontakt med prominente navne og teams som Rosberg, Sainz, Hamilton og Button m.fl.

Af officialopgaver der i øjeblikket trænger sig på for ASKH er Copenhagen Historic Grand Prix 5.-7. august, DIF-DM i karting 13.-14. august, Dansk Rotax Max Challenge 10.-11. september.

Ofte kræver det en lille uddannelse af ½ dags varighed forud til de bedste jobs. Det hjælper vi naturligvis med. Men vi kan også bruge hjælp til poster, der ikke kræver særlig uddannelse, så længe man er medlem af en DASU-klub

Har du mod på at hjælpe til, og samtidig blive en del af et fantastisk hold, så skriv meget gerne til sekretariat@ask-hedeland.dk hvad du kunne tænke dig. Så sætter sekretariatet dig i forbindelse med de relevante ansvarlige 😊


Med venlig hilsen – og på forhånd tak
Michael Kastaniegaard
Formand, ASK Hedeland